Meetlocaties

Sinds 2014 voert TNO windmetingen uit op verschillende locaties in de Noordzee met LiDAR systemen. Deze metingen hebben als doel om meerjarige meetdata publiek beschikbaar te maken voor ontwikkelaars en geïnteresseerden voor ontwikkelingen in windenergie in de Noordzee te versnellen, in lijn met de Nederlandse doelstellingen voor Wind op Zee. Op deze manier wordt inzicht gegeven in de windcondities in de Noordzee.

wind-sock-59990_1280
OWF Dutch EEZ

Lichteiland Goeree (LEG)

Op ca. 30 km van Hoek van Holland ligt het Lichteiland Goeree (LEG). De coördinaten voor dit platform zijn: 51°56′ NB, 3°40′ OL. Het platform dient als baken voor de scheepvaart op de Noordzee en wordt ook gebruikt voor meteorologische metingen door KNMI en Rijkswaterstaat (RWS).

Europlatform (EPL)

Op ca. 50 km van Hoek van Holland ligt het Europlatform (EPL). De coördinaten voor dit platform zijn:  51°60′ NB, 3°16′ OL. Het platform dient als baken voor de scheepvaart op de Noordzee en wordt ook gebruikt voor meteorologische en golfmetingen door KNMI en Rijkswaterstaat (RWS).

K13A

De K13A is een offshore productieplatform gelegen 100 kilometer van Nederland in de Zuidelijke Noordzee. De coördinaten voor dit platform zijn: 53°13'NB, 3°13'OL. De K13A is de schakel tussen de productieplatforms J6, K6 en de andere WGT operators.

L2-FA-1

Het L2-FA-1 offshore platform van NAM B.V. ligt ten noorden van de Waddeneilanden, 80 kilometer uit de kust. De coördinaten voor dit platform zijn: 53°58′ NB, 4°30′ OL. Het platform dient als productieplatform voor aardgas.

Meteomast IJmuiden (MMIJ)

TNO heeft in het verleden ook een meetprogramma uitgevoerd op een meetmast die in het najaar van 2011 door RWE op 40 zeemijl vanaf de kust ten westen van IJmuiden is gebouwd. Op verschillende hoogtes waren sensoren gemonteerd die windsnelheid, windrichting, temperatuur en drukverschiillen waarnemen en registreren.

Offshore wind park Egmond aan Zee (OWEZ)

Het windpark Egmond aan Zee (OWEZ) is het eerste grote windpark dat in de Noordzee voor de Nederlandse kust is gebouwd. Het park bestaat uit 36 windmolens met ieder een vermogen van 3MW. Samen leveren zij duurzame elektriciteit voor meer dan 100.000 huishoudens.