Offshore windpark Egmond aan zee

Het windpark Egmond aan Zee (OWEZ) is het eerste grote windpark dat in de Noordzee voor de Nederlandse kust is gebouwd. Het park bestaat uit 36 windmolens met ieder een vermogen van 3MW. Samen leveren zij duurzame elektriciteit voor meer dan 100.000 huishoudens.

Windmolens op zee

Introductie

De plek van het park ligt 10 tot 18 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee. Het totale gebied van het park beslaat zo’n 27 km2. Bij helder weer is het park zichtbaar vanaf het strand.

Met dit eerste Nederlandse windpark op zee wordt de opgedane kennis en ervaring ingezet bij de toekomstige ontwikkelingen van windenergie als duurzame energiebron. De Nederlandse overheid heeft het park duidelijk benoemd als demonstratieproject.

Meetcampagne MM OWEZ

Op de website van Shell is meer informatie te vinden over de meetcampagne: Wind | Over ons (shell.nl)

Data validatie MM OWEZ

Waar gemeten wordt kunnen storingen optreden. Daarom wordt de gemeten data gecontroleerd op fouten om ‘vervuiling’ van de database te voorkomen. Dit gebeurt in twee stappen:

  1. De meetcomputer controleert zelf op enkele storingen zoals
    • Geen verbinding met een sensor
    • Geen verbinding met het meetsysteem
    • Een signaalwaarde overschrijdt een onder- of bovengrens
  2. De gemeten data wordt dagelijks handmatig gecontroleerd op afwijkingen.

Data die niet in orde is wordt in de database als ‘invalid’ gemarkeerd. Bij het opvragen van data uit de databases zullen deze als ‘invalid’ gemarkeerde meetwaarden niet worden vrijgegeven, zodat de gebruiker er op kan vertrouwen dat er met valide data wordt gewerkt.

Rapportage

Algemeen

Data

Meer informatie over data van offshore windpark Egmond aan Zee kunt u vinden op de website van Shell: rapporten | Over ons (shell.nl)